Основни насоки за организация и обзавеждане на професионална кухня
Основната част на всеки добър ресторант е неговата кухня. Там се случва магията по приготвянето на храната. Планирането и обаче е предизвикателство. В тази статия ще ви помогнем, като ви дадем насоки за правилното обзавеждането на професионална кухня, за да има успех вашето заведение.
Преценете правилно пространството
Преди да започнете с избора на оборудване е важно да прецените точното пространство в кухнята. Съобразете уредите и плотове, които са ви необходими с наличното място.
Трябва да имате отделни зони за подготовка, готвене, почистване и складиране на продуктите. Всяка от тях трябва да е разположена така, че лесно да се следва работният процес, за да се осигури безпроблемната работа на персонала.
Професионална техника
След като сте разпределили пространството, започнете с избора на оборудване. Важно е всички уреди да са от сертифицирани марки за професионална употреба. Така ще издържат на интензивното натоварване в кухнята. Уредите трябва да са енергоефективни и лесни за поддръжка. Понеже ще се използват редовно и ще се почистват ежедневно.
На MixHoReCa.com ще намерите широка гама от висококачествено оборудване, предназначено специално за ресторанти и други заведения. Конвектомати, готварски печки, скари, хладилници, фризери или по-дребни уреди. Техните продукти са разнообразни и могат да отговорят на всяко ваше изискване.
Удобство и функционалност
Когато завършите с обзавеждането в кухнята ви трябва да има достатъчно място за подготовка и съхранение. При разположението на уредите се съобразете с това, да сведете до минимум излишните движения. Например съдомиялната и хладилника, трябва да са разположени в близост до мивка, а котлоните и фурната в близост до подготвителна станция.
Важно е да предвидите достатъчно шкафове и рафтове, за да можете да подредите съдовете, приборите и съставките си.
Безопасна работа и хигиена
Кухнята ви трябва да има отлична вентилация, която да премахва излишните миризми и влага. Също така е добре подовата настилка да бъде противоплъзгаща, така ще избегнете неприятни инциденти.
Имайте предвид, че професионалната кухня изисква редовна поддръжка и висока хигиена. Повърхностите за приготвяне на храна и уредите е нужно да се почистват ежедневно, за да се предотврати кръстосано замърсяване.
Отделните етапи в таблица:
Стъпка | Описание | Ключови фактори |
Преценяване на пространството | Определяне на зоните в кухнята – подготовка, готвене, почистване и складиране, така че работният процес да е плавен и ефективен. | Пространство, удобство на достъп до различните зони |
Избор на професионална техника | Закупуване на сертифицирани уреди, които издържат на натоварване и са подходящи за професионална употреба. | Качество, енергийна ефективност, лесна поддръжка |
Осигуряване на удобство и функционалност | Подредба на уредите с цел минимизиране на излишни движения и осигуряване на достатъчно място за подготовка и съхранение. | Удобство, спестяване на време, оптимално използване на място |
Безопасност и хигиена | Осигуряване на отлична вентилация, противоплъзгащи подове и ежедневна поддръжка за поддържане на висока хигиена и безопасност в кухнята. | Вентилация, безопасност, ежедневна поддръжка и почистване |
За да създадете професионална кухня се изисква внимателно планиране. Ако следвате съветите ни и изберете качествено оборудване от Mixhoreca.com ще си осигурите безупречна работа и ще предоставите запомнящо се обслужване на вашите клиенти.